mercredi 14 septembre 2011

ESCABETX

La pauraula escabetx,i segurament la salsa,com a manera de conversació,és d'origen àrab,i es va difondre als païsosCatalans des de l'edat mitjana.Cada comarca,cada casa, arreu del nostre espai gastronomic-i per tant també Menorca- té la seva fórmula pròpia,però podem suggerir un escabetx tipus, que serveixi sobretot per el peix blau (sardines, sorells, verats, reget....) i ,fins i tot , per el peix blanc.

Ingredients: 2 parts d'oli,1 part de vinagre, 1 cabeça d'alls, 2 fulles de llorer,pebre negre en gra,sal.
Poseu oli en una cassola o paella i feu-hi fondre,sense fregir,tots els ingrediens,uns minutets , hi afegiu el vinagre.Fer reduir uns deu minuts.
Notes: és molt freqüent afegir pebre vermell,farigola i altres herbes.

6 commentaires:

  1. Realment estic veient que es poden escabetxar un munt de coses!!
    Gràcies per aquesta explicació tan bona i per participar un mes més!
    Petonets
    Sandra

    RépondreSupprimer
  2. Molt bona explicació, sempre s'aprènen coses noves.

    RépondreSupprimer
  3. jo he afegit farigola!!! petonets guapa

    RépondreSupprimer
  4. Nosotros, en casa, lo hacemos con una parte de vinagre, una de vino blanco y dos de aceite, los ajos, el laurel y la pimienta. Si es de pescado le pongo pimentón, si es de carne no.
    Con pescado blanco no he probado...pero es una idea

    RépondreSupprimer
  5. Jo sóc d'escabetxar peix blau... Súper gustós.
    Un petonet!

    RépondreSupprimer
  6. Molt interessant conèixer l'orígen de l'escabetx. Gràcies per compartir-ho. Sempre agrada aprendre coses noves, sobretot de gastronomia.
    Petons.
    Belén

    RépondreSupprimer